Zdravstveno zavarovanje: dodatno ali dopolnilno?

V članku vam bomo predstavili različne oblike zdravstvenih zavarovanj, ki so na voljo v Sloveniji. Kot prvo, je treba omeniti obvezno zdravstveno zavarovanje. Kot pove že njegovo ime, je to zavarovanje obvezno, saj brez njega ne moremo brezplačno uporabljati zdravstvenih storitev v Sloveniji. Če obveznega zavarovanja ne plačujemo oziroma nam ga ne plača delodajalec, ki je zakonsko obvezan k temu, je naša zdravstvena kartica neveljavna, na kar nas pri zdravniku ali v lekarni tudi opozorijo in nam povedo, da bomo morali za pregled ali kakšno drugo zdravstveno storitev zaradi neveljavnega zavarovanja plačati, enako pa velja tudi za plačilo zdravila na recept.

Četudi imamo urejeno obvezno zavarovanje, pa to ni dovolj, da se ne bi izognili doplačilu za nekatere storitve, pripomočke in zdravila, ki jih krije tako imenovano dopolnilno zavarovanje www.e-zavarovanja.com. Ker gre za dodatne storitve, veliko ljudi to zavarovanje napačno imenuje dodatno zdravstveno zavarovanje. Ne glede na poimenovanje pa je tudi to zavarovanje obvezno, če nočete sami kriti visokih doplačil pri stroških zdravstvenih storitev. Že en obisk pri zobozdravniku ali preprosti antibiotiki vas lahko drago stanejo, če prej ne poskrbite za to, da ste tako obvezno kot dopolnilno zavarovani.

Dopolnilno ali dodatno zdravstveno zavarovanje je torej ena in ista stvar, le da se pogosto uporabljata kar oba izraza. Ne glede na to, kateri izraz boste uporabili, bodo v zavarovalnici točno vedeli, kaj želite, če boste k njim prišli z namenom sklepanja take vrste zavarovanja. Če ste že dopolnilno zavarovani, potem se je dobro vsake toliko časa prepričati o tem, kakšno premijo plačujete in koliko bi vas stalo, če bi se odločili premijo plačevati pri drugi zavarovalnici. Vsaka od njih si želi novih strank, zato novim zavarovancem omogoča dodatne ugodnosti.

Sama premija za dodatno zdravstveno zavarovanje sicer ni visoka, plačati pa jo morate vsak mesec, če želite, da je vaše zavarovanje veljavno in da vam na obisku pri zdravniku ne bo treba ničesar doplačati. Če bi vedeli, koliko v resnici stanejo zdravstvene storitve, ki nam jih naš sistem nudi brezplačno, bi si lahko izračunali, da en sam obisk pri zdravniku stane veliko več kot nekaj mesečnih premij za dodatno zavarovanje.