Zakaj h okulistu?

Kdaj ste nazadnje opravili pregled vida? Se ne spomnite? Nikoli? Potem je napočila čas, da se dogovorite za pregled pri okulistu, saj pregled vida ni namenjen le tistim, ki imajo težave z vidom, ampak vsem. Pregled lahko namreč pokaže nekatere zgodnje simptome težav z zdravjem, kot so katarakta ali vsem bolj poznana siva mrena, glavkom ali zelena mrena in pa tudi diabetes, visok krvni pritisk in celo artritis. Prav to je razlog, zakaj bi morali vsi občasno obiskati specialista za oči.

Kdaj bi morali prvič na pregled? Otroci bi morali na pregled vida, ko prvič sedejo za šolske klopi, nato pa imeti redne preglede vsaj vsaki dve leti. V puberteti lahko pride do največjih sprememb v dioptriji. Po puberteti pa začne dioptrija načeloma stagnirati. Po štiridesetem letu so spet priporočljivi pregledi vsaki dve leti. Uporabniki kontaktnih leč pa bi morali pregled vida opraviti vsako leto. Po petinšestdesetem letu pa poskrbite, da okulista obiščete enkrat oziroma dvakrat letno, da se ognete komplikacijam, ki naravno pridejo s starostjo.
Sam pregled načelom ne traja dolgo. Seveda pa je odvisno od tega ali je za vas to prvi pregled ali prihajate samo na redni pregled. Prvi pregled lahko traja tudi eno uro, če želi okulist opraviti celoten pregled očes. Seveda vsi nadaljnji pregledi ne bodo trajali tako dolgo.

Okulist vas bo na prvem pregledu najprej vprašal ali imate kakšne posebne težave z očmi. In če jih imate, ga bo zanimalo koliko časa jih že imate in kaj te težave poslabša in kaj jih izboljša. Nato bo povprašal malce o zgodovini zdravja vaših oči. Zanimajo ga bo pa tudi vaše zdravje na splošno. Ali jemljete kakšna zdravila, ali imate v družini kakšne bolezni. Nato pa bo s posebnimi aparaturami opravil še teste vida in zdravja vaših oči, s katerimi bo v primeru kakšnih težav, postavil ustrezno diagnozo.

Veliko bolezni oči je ozdravljivih, če jih zaznamo v začetnih fazah. Zato je zelo pomembno, da nekaj svojega časa namenite tudi vašem očem, ki so izrednega pomena.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.