Verige za naš avto

Ko se približuje konec toplih dni se veliko voznikov sprašuje kakšno dodatno opremo potrebujejo za svoj avto. Zima po navadi prinese sneg in led in takrat se vprašamo, kaj lahko storimo, da bomo varni na cesti. Če je možnost, da bomo vozili v težkih razmerah, so verige za avto so pomembna avto oprema brez katere ne bomo daleč prišli. To velja posebej za globok sneg, blato in led, ki lahko preizkusijo naše vozniške sposobnosti do meja.

Zakaj namestimo verige

Včasih naš avto potrebuje pomoč pri vožnji v težkih razmerah in tukaj nastopijo verige za avto, kot velik pripomoček. Snežne verige so narejene, da jih namestimo na kolesa svojega avtomobila. Pripnejo se okoli gum in povečajo oprijem s cestiščem v snežnih in ledenih dnevih.

Verige za avto obstajajo v različnih verzijah, ki se razlikujejo glede na materiale iz katerih so izdelane in vzorca samih verig. Vzorci so različni glede na vozilo za katerega so verige mišljene in teren po katerem bomo vozili. Večina teh verig ima vzorec diamanta, ki je najbolj optimalen za vožnjo po globokem snegu in ledu.

Za dodatni oprijem ceste

Na težko prevoznih cestiščih, kjer je veliko snega, nam bodo verige za avto nudile tisti dodatni oprijem, ki ga potrebujemo, da varno pridemo do cilja. Snežne verige niso mišljene za daljše poti in so narejene za debele plasti snega in ledu, kjer avta ne moremo varno peljati.

Nameščanje verig

Ko kupujemo verige si moramo izbrati pravilen model, ki ga bomo lahko namestili. Lahko kupimo tudi generične verige, ampak moramo prvo izmeriti razdaljo gume od notranjega blatnika in kako je s kolesi, ko zavijamo. Če ni dovolj prostora za verige lahko resno poškodujemo avto, kar pa ne želimo.

Pravilno nameščanje verige za avto naredimo, ko je vozilo parkirano in ko je menjalnik v prestavi. Verige namestimo okoli kolesa in vse odprte povezave pustimo na dnu kolesa. Avto zapeljemo kakšne pol metra naprej in obrnemo kolesa, da končamo namestitev verige na mestih, ki so bila prej nedostopna.

Nato zategnemo verige za avto, da se oprimejo gume in poskušamo prevoziti nekaj metrov, da vidimo kako se naše verige obnesejo. Vožnja je lahko malo groba na začetku dokler se verige ne usedejo na mesto. Če imamo občutek, da se verige niso prilagodile kolesom jih moramo zategniti, da zagotovimo sebe in drugim udeležencem v prometu varno vožnjo.