Prometna nesreča v tujini

Prometna nesreča v tujini je lahko zelo neprijetna, če nanjo niste dobro pripravljeni!

Vsi se vsaj enkrat na leto odpravimo v tujino, če ne na počitnice, pa na krajši enodnevni izlet, smučanje ali pa nakupovanje. In najlažje in praktično je potovanje z avtomobilom ali avtodomom, motoristični navdušenci pa se tja odpravijo tudi z motorjem. Ker pa nesreča na cesti nikoli ne počiva, je tudi prometna nesreča v tujini zelo pogosta in neprijetna situacija, s katero se je že marsikdo srečal.

Da boste imeli v primeru prometne nesreče v tujini čim manj zapletov, svetujemo, da se že pred odhodom pozanimate in preverite, ali imate urejeno avtomobilsko zavarovanje in zeleno karto. Na polici avtomobilskega zavarovanja preverite ali imate v zavarovanju vključeno avtomobilsko asistenco, saj nikoli ne veste kakšna prometna nesreča v tujini vas bo doletela. Lahko gre zgolj za manjši trk na parkirišču, ali pa so poškodbe na avtomobilu takšne, da z njim ne boste mogli nadaljevati s potovanjem.

V primeru nezgode – Evropsko poročilo!

Ko zavarujete vaš avtomobil, običajno poleg zavarovalne police, prejmete tudi Evropsko poročilo o prometni nesreči. Gre za obrazec, ki je enoten v vseh evropskih državah, zato ste ga verjetno že kdaj izpolnjevali tudi v primeru prometne nesreče na naših cestah. Evropsko poročilo o prometni nesreči je potrebno izpolniti tudi v primeru, če se vam pripeti prometna nesreča v tujini.

Pomembno je, da omenjeni obrazec oba s soudeležencem natančno izpolnita, si izmenjata osebne podatke in podatke o zavarovanju. Če je mogoče, naredite tudi fotografije kjer se je prometna nesreča v tujinizgodila, kar bo lahko pomembno vplivalo pri ugotavljanju odgovornosti. V primeru, da imate sklenjeno avtomobilsko zavarovanje z asistenco, potem lahko pokličete asistenčni center, ki bo poskrbel prevoz avtomobila in potnikov, ali pa vam zagotovil nadomestno vozilo za nadaljevanje vaše poti. Bolj podrobne informacije o prometni nesreči v tujini na linku https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/prometna-nesreca-tujcem-sloveniji-tujini.