Prednosti lesene montažne gradnje

Hiše iz lesa so že od nekdaj izjemno priljubljene. Že kar nekaj časa pa se veliko govori o številnih prednostih, ki jih ostale vrste hiš nimajo. Najpomembnejše prednosti lesene hiše so njena hitrost gradnje, odlične gradbeno-fizikalne lastnosti, ekološka neoporečnost vgrajenih materialov, manjša poraba energije, ki se pozna že pri pripravi materialov za vgradnjo, večja uporabna površina pri enakih zunanjih gabaritih, majhna teža konstrukcije in zelo dobra potresna odpornost.

Hiše iz lesa danes in nekoč

Že na začetku prispevka smo omenili, da so lesene hiše priljubljene že od nekdaj. Toda, če primerjamo leseno hišo izpred desetih let ter sodobno leseno hišo, kaj hitro lahko ugotovimo, da so razlike zelo očitne. Te so še posebej vidne v kakovosti vgrajenih materialov, bivalnemu udobju ter porabi energije. V zadnjih nekaj letih je postalo priljubljeno vgrajevanje mavčno-vlaknene obložne plošče. Zanje velja, da so veliko bolj zdrave kor druge predelane lesne in mavčno-kartonske plošče. Premiki so bili narejeni tudi na področju gradbeno-fizikalnih lastnosti. Največji premik je pri tem prehod k pasivni gradnji. Napredek se vsekakor kaže tudi v tehnologiji gradnje. Ta je veliko hitrejša kot pred leti.

Brunarice med najbolj priljubljenimi lesenimi hišami

Med lesenimi hišami so med najbolj priljubljenimi tudi brunarice. Sodobne brunarice imajo najpogosteje fasado. Prav tako kot vse lesene hiše nam tudi brunarice ponujajo zdravo in prijetno bivalno okolje. Masivne lesene stene zelo dobro uravnavajo vlažnost zraka. Bruna namreč vpija odvečno vlago v prostoru in jo oddaja, ko jo v njem primanjkuje. Stene iz lesa tako omogočajo stalno izmenjavo zraka, hkrati pa zagotavljajo odlično toplotno izolativnost. Temperatura naj bi v brunarici ves čas ostajala enaka, četudi je ne segrejemo.

Les je znan tudi po tem, da daje visok občutek ugodja. V takih objektih se nam tako vedno zdi, da je nekoliko topleje, ne glede na to, koliko kaže termometer.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.