Najboljša restavracija na naši obali

Že vrsto let se odpravljamo na naš tradicionalni družinski dopust v eno izmed hrvaških letovišč v Istri. To je le eden izmed naših dopustov, običajno preden se začne glavna turistična sezona. A zadnja leta se razmere hitro spreminjajo. Vsako leto je več turistov, množi pa se tudi turistična ponudba. To je najbolj videti prav pri restavracijah. Letošnje leto jih je kar sedem novih na našem delu obale. Res je, da je obala polna barov in restavracij.

A letos je resnično veliko nove izbire. In naš dopust je predvsem namenjen uživanju ob dobri hrani in pijači, zato smo se hitro podali na lov za najboljšo restavracijo. Običajno so restavracije opremljene z znaki »grill«, ki v vseh jezikih pomeni plinski roštilj ali roštilj na oglje. S pečenjem na žaru seveda ne moreš zgrešiti. Zato smo šli kar po vrsti, vsak dan eno novo restavracijo. Za kosilo smo običajno sami kuhali, za večerjo pa smo si privoščili malo razvajanja.

Specialitete iz plinskega roštilja

Po treh dneh smo bili že malo siti mesa, ampak smo tudi četrti dan zavili v restavracijo, ki je ponujala specialitete na plinskem roštilju. Tokrat pa smo bili prav presenečeni nad okusom in raznovrstno izbiro jedi. Plinski roštilj je kraljeval restavraciji, saj je bil postavljen prav v osrednjem delu prostora. Vsi gostje smo lahko spremljali kuharske mojstrovine na plinskem roštilju. Od rib, lignjev, različnega mesa, pa vse do pečene zelenjave. Plinski roštilj je bil res glavna atrakcija restavracije.

Tudi kuhar, v belo oblečen starejši gospod, se je urno premikal in vihtel kuharske pripomočke ob žaru. Ukaze je prijazno a odločno sporočal svojim pomočnikom. Ti so bili izurjeni kot kakšna mala vojska. Vse je teklo kot po maslu. Tudi natakarji in drugo osebje, so s spoštovanjem upoštevali kuharskega mojstra. On pa je svojo pozornost namenil le plinskemu roštilju, vse ostalo pa je delal mimogrede.

V to restavracijo se gotovo še vrnemo

Plinski roštilj in kuharski mojster sta nas res očarala. Jedi, ki smo jih naročili, so bile izvrstne. Okusnega in sočnega mesa iz plinskega roštilja smo se skoraj prenajedli. A tako dobre večerje na našem tradicionalnem dopustu že dolgo nismo jedli. Gotovo se bomo vrnili.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.