Masaža odpravlja križe in težave

Kadar je naše telo utrujeno ali pod vplivi stresa, je v prvi vrsti potreben počitek s temeljito sprostitvijo, prav tako pa se odlično obnese tudi masaža, ki poskrbi za sprostitev mišic in s tem za manjšo obremenjenost okostja, prav tako pa pomaga pri psihičnem sproščanju. Masaža je lahko klasična, ayurvedska, tajska … Vse vrste masaže skrbijo za izboljšanje počutja, če se odločite za terapevtsko masažo, pa je ta lahko osredotočena na tisti del telesa, ki vam povzroča bolečine oziroma s katerim imate zdravstvene težave – z njo se tegobe hitro odpravijo same od sebe, ali pa je obisk masažnega salona tudi dodatek k terapiji z zdravili.

Kakšna masaža je najboljša za izboljšanje zdravstvenih težav?

Pri nas poznamo predvsem terapevtsko masažo, za katero skrbijo tako maserji kot fizioterapevti – odvisno od resnosti zdravstvene težave in njene specifike. Večina ljudi se v masažnem salonu odloči za terapevtsko masažo hrbta, saj so težave s križem oziroma s hrbtenico ob sodobnem sedečem načinu sedenja najbolj pogoste in prizadenejo vse, tako starejše kot mlajše. Z njo se poskrbi za sprostitev in povečano prekrvavitev globokih mišic hrbta, predvsem tistih, ki potekajo ob hrbtenici. Terapevtska masaža pa ni redkost niti pri športnikih – kljub temu, da naj bi bili ti izjemno vzdržljivi in zdravi, se pri njih pogosto pojavljajo težave s hrbtenico, saj je ta prav zaradi fizične aktivnosti še posebej obremenjena.
Pri izboljšanju zdravja ter vseh križev in težav, ki si jih nakopljemo z nezdravim načinom življenja, pa je vse bolj priljubljena tudi kraniosakralna masaža oziroma terapija. Ta je učinkovita tako pri kroničnih kot pri akutnih težavah, njena posebnost pa je, da spodbuja sposobnost samozdravljenja telesa in ima do njega nekoliko bolj holističen pristop, saj temelji na brezpogojni povezanosti strukture in delovanja tkiv oziroma organov – če je struktura zdrava in pravilna, bo pravilno tudi delovanje. Tovrstna masaža pa ne odpravi le trenutne nadloge, temveč hkrati tudi poskrbi za izboljšanje imunskega sistema, povečuje fizično vitalnost in celo izboljšuje delovanje uma.