Kdaj obiskati ortodonta?

Žal je res tako, da je obisk zobozdravnika predvsem za otroke neželeno opravilo, saj vrtanje po zobeh ni ravno prijetno, kaj šele, da bi uživali v ekstrakciji oziroma puljenju zob! Niso pa zobozdravniki edini strokovnjaki, ki posegajo v ustno votlino – za zobe skrbijo tudi ortodonti, ki načeloma niso tako »strašljivi« kot običajni zobozdravniki, so pa lahko prav tako koristni, če seveda vemo, kdaj jih je pametno obiskati, kakšne posege lahko opravijo in kakšne koristi ti prinašajo zobem.

Obisk zobozdravnika se za otroke priporoča že od mladih let, medtem ko storitve ortodonta načeloma niso potrebne, če zobje rastejo normalno in ne pride do kakšnih anomalij. Pogosto se zgodi, da človek sploh nikoli v življenju ne potrebuje ortodonta, kar je seveda odlična novica za tiste, ki se ne počutijo dobro v raznih ordinacijah. Bodo pa ortodonta veseli tisti, ki bi radi preoblikovali podobo svojih zob. Obisk ortodonta pogosto priporoči zobozdravnik, ki že pri otrocih hitro opazi, kdaj bi bile storitve drugega strokovnjaka koristne, seveda pa je odločitev v končni fazi na strani pacienta. Resda so v nekaterih primerih ortodontske storitve zelo priporočljive že z zdravstvenega vidika, vsekakor pa pomagajo tudi tistim, katerih želje so naravnane na estetiko, ne toliko samo zdravje. Ortodont namreč poskrbi za lep nasmeh in pravilno razporeditev zob, česar zobozdravnik ne more enostavno doseči.

Tako se obisk ortodonta ne priporoča samo otrokom, katerim bi iz zdravstvenih razlogov koristilo preoblikovanje ureditve zob, temveč prav vsem, ki želijo kar najbolje poskrbeti za zdravje in videz svojih zob. Treba pa je vedeti, da ortodontske storitve segajo tudi preko okvira, ki ga postavlja obvezno zdravstveno zavarovanje, poleg tega so storitve v nekaterih ortodontskih ordinacijah kot npr. http://www.babit.si samoplačniške, tako da se je dobro predhodno pozanimati, kakšne storitve se bodo izvajale in kako bodo plačane. To bodo vsekakor znali povedati strokovnjaki že po prvem pregledu.