Kako poskrbeti za učinkovito odvodnjavanje meteornih voda?

Vse večja poseljenost oziroma urbanizacija številnih področij ovirata proces, ki bi sicer potekal povsem naravno. Govorimo o procesu ponikanja padavinskih odpadnih voda, ki se tako vrnejo nazaj v naravo in preidejo v novo fazo stalno obnavljajočega se cikla. Ker to pogosto ni več mogoče brez človekovega posredovanja, je bilo seveda treba najti ustrezno rešitev za odvodnjavanje meteornih voda. Najboljši naslov za takšne rešitve je zagotovo priznano nemško podjetje Hauraton www.hauraton.si, ki izdeluje različne kanalete, jaške in druge elemente, ki skrbijo za to, da vsa voda varno odteče.

Izberite kakovosten ponikalni sistem, ki bo kos dani nalogi

Na odvodnjavanje deževnice in drugih vrst meteornih voda (npr. staljenega snega) je treba misliti pri načrtovanju številnih površin, ne glede na to, ali so javne ali zasebne. To so lahko ceste, parkirišča, dvorišča in različne druge površine. Seveda pa različni dejavniki zahtevajo, da poiščemo unikatno rešitev, ki bo ustrezala konkretni situaciji. Pri načrtovanju je treba nedvomno upoštevati količino vode, ki jo bo moral sistem v povprečju obdelati, saj ta ni povsod enaka.

Če gre za povozne površine, moramo biti še posebej pozorni na to, da bodo uporabljene kanalete izdelane iz dovolj trpežnih materialov in da bomo izbrali primerno nosilnost prekrivnih rešetk. Razmislite pa tudi o tem, ali bi bil morda smiseln sistem s filtrsko komponento, ki poskrbi za prečiščevanje vode, prav tako pa lahko izbirate tudi med različnimi drugimi dodatki, s pomočjo katerih lahko sistem prilagodite svojim potrebam.

Zanesljivost in učinkovitost sistema sta zelo pomembni

Na to, ali bo lahko odvodnjavanje meteornih voda potekalo brez posebnih zapletov, pa ne vpliva samo kakovost vgrajenih kanalet, ampak tudi drugi dejavniki. Zelo pomembno je, da je celoten sistem načrtovan premišljeno, saj bo le tako učinkovit.  Pomembno je torej, da delo opravi nekdo, ki ima dovolj izkušenj na tem področju, saj bo tako tveganje za napake precej manjše, kot bi bilo, če bi se načrtovanja lotil laik, hkrati pa bo tudi učinkovitost in zanesljivost sistema tako večji.